Campanie de informare și prevenție împotriva cancerului la sân, în Timișoara și în județ

OFL Timiș a demarat, în luna octombrie, acțiuni de informare stradală, prin flyere și discuții cu doamnele cu privire la importanța screening-ului în depistarea cancerului de sân. Organizațiile OFL din Timișoara, Moșnița Nouă și Buziaș au fost primele care au sprijinit desfășurarea acestor prime acțiuni. “Prevenția cancerului de sân este esențială. Cum o putem face? Prin autoexaminare și examen radiologic, ecografie și mamografie. Ca președinte al OFL Timiș, ca farmacist, dar mai ales ca femeie îndemn toate doamnele să meargă preventiv la control. În România, 90% din cazurile noi de cancer la sân sunt diagnosticate foarte târziu, acestea fiind deja în stadiile II,III şi IV”, spune Sorina Ciurlea, președinte al Organizației Femeilor Liberale Timiș.

“În cartierele din Timișoara am împărțit 800 materiale de informare  despre cancerul la sân. De informații au beneficiat prin acțiunea noastră stradală, 800 de femei care au fost informate despre importanța prevenției, dar și cât de necesar este să meargă la control, pentru că, depistat la timp, cancerul se vindecă”, a transmis Daniela Mariș, președintele OFL Timișoara și vicepreședinte Organizației Femeilor Liberale Regiunea Vest.

Campania OFL este justificată și prin alte date statistice. Jumătate dintre româncele diagnosticate cu această afecţiune au cu mult sub media de pensionare, iar, în medie, o româncă mai supravieţuieşte doar cinci ani de la diagnosticarea cu această maladie. Dacă ar exista un program naţional de screening pentru cancerul de sân, cele mai multe dintre cazuri ar fi descoperite în faze incipiente, iar costul mediul individual pe tratament oncologic ar scădea cu 22%. În schimb, fără aceste program naţional de screening, până în prezent, doar 5% dintre femeile din România şi-au făcut o mamografie în ultimii doi ani, iar până în 2027, costurile directe vor crește cu 12% şi costurile indirecte se vor majora constat cu peste 50%.