Ajutor financiar pentru serviciile oferite de bone, un proiect susținut de consilierii PNL Timișoara

Proiectul consilierilor locali PNL Timișoara care prevede acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă a fost adoptat în ședința de Consiliu Local de astăzi, 25 iunie. Acest ajutor va fi acordat familiilor care, dintr-un motiv sau altul, nu pot sa își înscrie copilul la creșă sau grădiniță.

Cum? Cât?

Pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă, prevăzut de lege, persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie.

În funcție de veniturile nete lunare pe membru de familie se va acorda sprijin astfel:
până la:

• 2100 lei – 710 lei / lună
  • 2101-2500 lei – 550 lei / lună
  • 2501-3000 lei – 390 lei/lună
  • 3001-3500 lei – 250 lei/lună.

De ce nu este un proiect social, ci dimpotrivă un proiect de dezvoltare?

“Timișoara este cel mai dinamic oraș din România conform multiplelor clasamente naționale și internaționale. Investițiile străine pe cap de locuitor, PIB-ul pe cap de locuitor, valoarea exporturilor sunt indicatori ce în Timișoara se află la superlativ. Chiar în condițiile pandemiei COVID-19, investițiile publice și private în curs, se apropie de 1 miliard de euro. Statisticile de ocupare ante-pandemie, dar și datele parțiale din ultimele luni, indică, în continuare, un relativ deficit pe piața forței de muncă din Timișoara. Administrația locală contribuie la reducerea acestui deficit prin măsuri active”, a menționat viceprimarul Dan Diaconu, președintele PNL Timișoara.

Eforturi majore pentru nevoile familiilor

Chiar dacă eforturile administrației locale pentru creșterea numărului de locuri în creșele din subordinea primăriei au fost majore în ultimii ani, există în continuare un deficit important în acest domeniu. Alternativele pe care părinții le au sunt creșele private – un serviciu care nu poate fi acoperit financiar de persoanele definite prin prezentul proiect de hotărâre, serviciile unei bone – de asemenea, un serviciu care poate cu greu fi acoperit din veniturile persoanelor definite de prezentul proiect de hotărâre, sau renunțarea la locul de muncă, respectiv utilizarea perioadei maxime pentru concediul și indemnizația privind creșterea copilului.

Conciliere coerentă între viața de familie și cea profesională

Beneficiile sociale ale proiectului sunt, pe deoparte la nivelul beneficiarilor sumelor, beneficiari ce vor fi astfel în situația unei concilieri coerente între viața de familie și cea profesională. Astfel, revenirea în câmpul muncii pentru părinți poate fi realizată mai repede, traiectul profesional fiind sensibil îmbunătățit. De asemenea, există un beneficiu social prin intrarea în câmpul muncii, în profesia de bonă, a unor persoane neocupate până în prezent. Reîntoarcerea pe piața forței de muncă a persoanelor ce desfășurau anterior activitatea casnică de îngrijire a copilului este potențial aducătoare de dezvoltare pentru sectorul economic, în Timișoara în special, unde ne confruntăm cu un deficit în acest sector.

Reducere a unor cheltuieli

Atât serviciul de creșe, cât și funcționarea sistemului de educație preșcolar, se realizează cu fonduri importante de la bugetul local. Costurile per copil, suportate de către bugetul local, în aceste sisteme educaționale sunt comparabile cu sumele alocate pentru serviciul de bone. În condițiile unei acute lipse de locuri, în special în zona creșelor, reducerile de cheltuieli pot fi consistente.